Title

GPS vagy Apple Airtag?

GPS hírek

<p>media_description</p>

GPS vagy Apple Airtag?

Mind a GNSS (műholdas, például GPS), mind az Apple AIRTAG technológián alapuló nyomkövető eszközök forgalma az elmúlt pár évben rekordokat döntött. A 2021-22-es években az Apple Airtag készülék forgalma elérte az 55 millió darabot; a műholdas nyomkövető eszközöké pedig az előrejelzések szerint 2028-ra megközelíti az 5 milliárd dollárt.

A fent említett eszközök alapvető célja a nyomkövetés – tárgyak, személyek, állatok követése, megtalálása. Ugyanakkor a két technológia, alkalmazásuk feltételei és eredményessége jelentősen eltér egymástól.

A nyomkövető készülékek kivitele is alapvetően különböző: az Apple Airtag egy kicsi, gombszerű készülék, melyet kizárólag az Apple gyárt, egyfajta kivitelben; műholdas nyomkövetőket viszont számos, egymástól független cég állít elő, a legváltozatosabb formában.

Apple Airtag GPSvegyes

Függetlenül a technológiától és kiviteltől, ami közös minden készülékben: rádiójelekkel és valamilyen hálózat segítségével kommunikálnak „gazdájukkal”, pontosabban annak telefonjával, számítógépével.

Hogyan működnek a műholdas nyomkövető készülékek?


A műholdas nyomkövető egy olyan eszköz, amely a GNSS (pl. GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU) műholdaktól származó jeleket fogadja, ezek alapján kiszámítja a pozícióját, majd ezt a GSM (mobil) hálózat segítségével továbbítja vagy közvetlenül a tulajdonosának (pl. SMS üzenet formájában), vagy egy központi szerverre, ahol az adatok további feldolgozásra kerülnek. Utóbbi esetben egy erre készült alkalmazás segítségével komplex információkat is kaphatunk az eszközről, annak állapotáról, mozgásáról (pl. térképes megjelenítés, megtett útvonalak, akku töltöttség stb.).

GNSS

Ahol a műholdak és a GSM hálózat elérhetők, ott a készülék online, valós időben követhető – függetlenül attól, hogy a készülék és tulajdonosa a világ mely pontján tartózkodnak éppen.

Különböző típusú műholdas nyomkövető készülékek léteznek. A legnépszerűbbek közé tartoznak a GPS-képes nyomkövetők (pl. TKSTAR TK905, TELTONIKA FMT100, stb.), - ezek olyan kis eszközök, amelyeket olyan tárgyakra rögzíthetünk, mint például az autók, munkaeszközök, leltárkészletek, műtárgyak és egyéb értéktárgyak. Ha valaki elmozdítja a követett tárgyat az eredeti helyéről, a nyomkövető készülék azonnali, valós idejű értesítést küld, így gyorsan intézkedhetünk, ha szükséges.

Hogyan működik az Apple Airtag?
 

Az Apple Airtag készülékek olyan helymeghatározó képességgel rendelkező kis korongok, amelyeket a követett tárgy belsejében vagy annak felületén (pl. ragasztással) rögzíthetünk.

Az Airtag nem a műholdak, hanem az Apple készülékek (pl. iPhone-ok) hálózatát használja és a Bluetooth segítségével kommunikál. A készülék a Bluetooth-csatornán kiad egy jelet, amit a közelben levő Apple készülékek vesznek. Ezek elküldik az Airtag helyét az Apple „felhőjébe” (iCloud). A tulajdonos telefonján levő alkalmazás segítségével a pozíció megjeleníthető a térképen.

Apple Airtag

A megoldás hátránya az, hogy a Bluetooth kapcsolat hatótávolsága rövid, 30-40 méter. Ez azt jelenti, hogy ha ilyen távolságon belül nincs másik, bekapcsolt Bluetooth-szal rendelkező „vevő” készülék, akkor az Airtag „rejtve” marad, nem található meg.

Az Airtag nyomkövető készülék megtalálhatósága tehát az általános kommunikációs feltételek megléte (pl. GSM lefedettség, rádióhullám-árnyékolás mentesség) mellett a Bluetooth követelmények teljesülésétől is függ.

Melyiket válasszuk?

Mint fentebb említettük, a fő különbség e technológiák között az, hogy az Airtag-ek mások Bluetooth-kompatibilis iPhone-jaira támaszkodnak, hogy megtalálják elveszett vagy ellopott tárgyainkat – feltéve, ha az Airtag a legközelebbi iPhone hatótávolságán belül van. Az Airtagek hatékonyan működnek sűrűn lakott területeken (ahol pl. sok iPhone van), azonban nehezen találják meg a tárgyakat, ha azok ritkán lakott vidéken találhatók. Ez a megoldás kiváló a mindennapi életben, segít megtalálni az olyan alapvető tárgyakat, mint a kulcsok, pénztárcák és zsebkönyvek. Használata egyszerű, ha már egyébként is rendelkezünk kompatibilis iPhone készülékkel (az Airtags nem működik az androidos eszközökkel).

A műholdas nyomkövetők műholdak (pl. GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU) segítségével mérik be a tárgyakat, ami független más készülékektől és a távolságoktól. Jelenleg ez a technológia a legjobb a járművek és más értékes tárgyak védelmére. Tökéletes, ha nem akarunk mások iPhone-jára hagyatkozni, kiválóan alkalmas olyan helyeken lévő értékek azonosítására, amelyeket a Bluetooth nem ér el. A vagyonvédelmen kívül más célokra is használható, például a járművezetők teljesítményének nyomon követésére vállalkozásunkban, különböző környezeti események észlelésére és ezekkel kapcsolatos értesítések küldésére, segélykérésre stb.

Hol vásároljunk műholdas nyomkövető készüléket és kapcsolódó szolgáltatásokat?

Ha úgy dönt, hogy műholdas nyomkövetőt vásárol, érdemes szétnézni a Flexcom által forgalmazott bevizsgált, tesztelt készülékek között. Íme néhány ok, amiért érdemes befektetni ezekbe a készülékekbe:

  • Hatékonyabban védheti személyes és üzleti vagyontárgyait,
  • Javíthatja készletgazdálkodását a berendezések és termékek nyomon követésével,
  • Előzmény adatokat (pl. korábbi útvonalak) szerezhet a követett tárgyakról,
  • Helymeghatározási adatokat oszthat meg barátokkal, családtagokkal, munkatársakkal és ügyfelekkel.

Néhány, általunk is forgalmazott, népszerű nyomkövető készülék:

  • TKSTAR TK905
  • TKSTAR TK913
  • TKSTAR TK935
  • TELTONIKA FMB920
  • TELTONIKA FMB003
  • TELTONIKA FMB140
  • FLEXCOM FB222
  • FLEXCOM GB224

Összegzés
Cikkünkben két különböző eszköztípusról, két különböző helymeghatározási módszerről írtunk, bemutatva azok működését, előnyeit és hátrányait. Mindkét technológia kiforrott és eszközökkel jól ellátott - ez alapján azt mondhatjuk, hogy ha választanunk kell közöttük, akkor ezt a nyomkövetés céljának és működési környezetének pontos felmérése és az eszközök, technológiák ehhez viszonyított, fentebb tárgyalt tulajdonságai alapján tegyük.